Notice: Undefined index: clo in /home/admin/web/kcsawmill.com/public_html/wp-content/plugins/keitaro/keitaro.php on line 73
Šest namirnica koje trebate izbjegavati ako vas muči bol u zglobovima – Kcsawmill

Šest namirnica koje trebate izbjegavati ako vas muči bol u zglobovima

Kronična bol u zglobovima uzrokovana artritisom danas muči velik broj ljudi, a u tom slučaju neke namirnice morate izbjegavati.

Neke vrste ove boli uzrokovane su iznenadnim ozljedama, koje vode iščašenju i frakturama. No, bol u zglobu mogu uzrokovati i dugotrajniji problemi, poput kontinuiranog stresa, sindroma karpalnog tunela, ali ipak najčešće artritisa.

Ako vi pripadate ovoj skupini, sigurno ste isprobali sve što može olakšati bol, od joge do istezanja, ali i mediteranske prehrane koja pomaže. „Studije su pokazale dobrobiti ove dijetena smanjenje boli i poboljšanja pokretljivosti kod osoba koje žive s artritisom“, ističe Amy Shapiro, nutricionistica.

“Primjer takvog jela bi bio tanjur pun lososa, blanširanog povrća, riže i maslinovog ulja na salati“, dodaje.

Uz namirnice koje su uključene u mediteransku prehranu, postoji i puni namirnica koje potiču upale, a koje trebate izbjegavati. Dr. Nilanjana Bose smatra da dobri temelji mogu puno učiniti: „Ako pratite zdrave životne navike i prehranu, tijelo i imunološki sustav će biti jaki i manje skloni upalama“.

1. Šećeri
Hrana koja sadrži šećere poput sokova i kolača potiču otpuštanje proteina u tijelo koji se zovu citokini a uzrokuju upale. Uz šećer pazite i na unos fruktoze i sličnih sastojaka. Ako ste veliki ljubitelj šećera i stalno vam se javlja želja, pokušajte bombone zamijeniti voćem ili jogurtom s medom i sjemenkama te datuljama. Kako Shapiro ističe, voće, poveće, grahorice sadrže visoke razine fitokemikalija koje smanjuju utjecaj upala.

Muči vas visoki tlak, “preskače” vam srce…? Evo što savjetuje kardiologinja

2. Rafinirani ugljikohidrati
Bijela riža, tjestenina, kruh i krumpir su rafinirani ugljikohidrati i trebali bi se izbjegavati kako bi se izbjegli upalni procesi. Ono što je zajedničko ovim namirnicama je gluten. Bijelo brašno je često korišteno pri pripremi kruha i tjestenine, a gluten je njegov prirodni sastojak. Ako ste već osjetljivi na gluten, trebali biste ga trebali u potpunosti izbjegavati.

3. Alkohol
Alkohol može potaknuti i učiniti čestim napade gihta koji je čest oblik upalnog artritisa, jako je bolan i često utječe na jedan zglob. Postoje trenutci kada se stanje pogoršava, a i period kada simptoma nema. U umjerenim količinama, alkohol neće škoditi, ali ako imate artritis ili giht, onda vam može samo štetiti pa ga je pametno izbjegavati.