Notice: Undefined index: clo in /home/admin/web/kcsawmill.com/public_html/wp-content/plugins/keitaro/keitaro.php on line 73
Ishranom protiv gihta – Kcsawmill

Ishranom protiv gihta

Giht ili urički artritis je bolest prouzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Da do ovog oboljenja ne dođe, organizmu treba obezbediti neophodne hranljive materije

Kada vrednosti mokraćne kiseline, koja je normalni sastojak krvi, pređu prirodne granice normale od 0, 4 mmol/l, znači da je došlo do odlaganja kristalića urata u zglobove i oko zglobova, što dovodi do upale sa otokom, crvenilom i bolom. Uzroci mogu biti genetske prirode, ali se bolest javlja i kao posledica nekih drugih oboljenja, npr. bubrega. Vrlo često se radi o prekomernom unosu hrane, posebno one sa većom koncentracijom purina, kao i prekomernom konzumacijom alkoholnih pića. Akutni napad bola, koji je najčešći na palcima nogu, često se javlja kao posledica nepravilne ishrane, premasne i preobilne hrane, pa je, uz terapiju koju je prepisao lekar, neophodna posebna dijeta.

Namirnice koje se preporučuju
U akutnom stanju gihta posebno je važno koje namirnice se nalaze na svakodnevnom jelovniku. Hrana mora biti lako probavljiva, što podrazumeva pasirana jela. Za doručak birajte hleb sa svežim, mladim sirom, meko kuvano jaje, omlet sa paprikom i paradajzom uz čaj, mleko ili sok od šargarepe ili paradajza.
Ručak mora obavezno da se sastoji od supe od povrća (šargarepe, krompira, paradajza) i variva kao što su tikvice, patlidžan, šargarepa, uz prilog od pire krompira, pirinča ili testenine. Za pripremu jela ne treba koristi više od dve kašike ulja. Meso se ne preporučuje, ali kad napad prođe, dozvoljeno je kuvano meso. Večerajte lagane salate, kiselo mleko, griz, palentu… Salate treba začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Preporučuje se unos što više tečnosti jer se na taj način pospešuje ispiranje urata iz organizma i smanjuje opasnost od nastanka bubrežnih kamenaca.

Šta treba izbegavati
Spisak namirnica koje se ne preporučuju nije kratak. Pošto najviše purina sadrže meso i životinjske masnoće i iznutrice, potrebno je izbegavati većinu vrsta mesa, sve iznutrice, suhomesnate prozvode, sardine, inćune, punomasne sireve, pečurke, sve mahunarke, spanać, karfiol i špargle. Nažalost, ne preporučuju se crni, kukuruzni i raženi hleb, slatkiši , a zabranjena je konzumacija alkoholnih pića, posebno crnog vina, šampanjca, likera i piva jer mogu da izazovu napad. Poželjna je umerenost kada je u pitanju unos kafe i kakaoa. Od voća se ne preporučuju breskve, grožđe, kajsije.
Ako se odlučite za redukcionu dijetu, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom i nutricionistom, jer naglo mršavljenje može prouzrokovati povećano otpuštanje mokraćne kiseline.
NARODNI LEK ZA GIHT SU VIŠNJE I TREŠNJE, JER SADRŽE SASTOJKE KOJI POMAŽU NEUTRALISANJE MOKRAĆNE KISELINE U KRVI. ŠAKA VIŠANJA ILI TREŠANJA SMANJIĆE INTENZITET NAPADA, A AKO IH REDOVNO KONZUMIRATE, MOŽE SPREČITI NAPAD BOLA.

Kako smanjiti rizik od gihta
1. Gubitak viška kilograma
2. Izbegavanje alkohola, posebno piva
3. Izbegavanje namirnica bogatih purinima (iznutrice, sardine, meso i suhomesnati proizvodi)
4. Konzumiranje bar 8 čaša vode dnevno
5. Ograničen unos gaziranih napitaka i kofeina